Ugljan – otok maslina – Muline kao izvor

Već u prethodnim postovima sa Ugljana, spomenuo sam koliko je predivno voziti bicikl uskim uličicama između starih kamenih kuća i redova nasumično izmjenjujućih stabala maslina i smokava. To na Ugljanu uopće nije slučajno! Muline su posebno mjesto sa vrlo zanimljivim arheološkim lokalitetom, tako da sam današnju rutu planirao na način da glavnom D110 brzo stignemo do posljednjeg mjesta na zapadnom kraju Ugljana, a zatim polako, uličicama, stazicama i makadamima, istražujemo taj kraj ovog predivnog otoka. Povratak je slijedio prolaskom pored Batalaže, kavicom na gradskoj plaži u Ugljanu, povratkom na D110 da bismo opet sišli u Lukoran, prošli iznad mora do Olive Island Marine u Sutomišćici i pored groblja do naših Apartmana Jelavić. Krenimo redom!

Krenuvši glavnom prometnicom D110, nakon početnih 2 kilometra krenula je ozbiljnija uzbrdica pored samog skretanja za Lukoran, u koji smo svratili u povratku. Slijedio je duži spust pored skretanja za mjesto Ugljan, koji smo odabrali za okrjepu u povratku, tako da smo u desetak kilometara daleke Muline stigli za manje od 27 minuta. Nakon kratkog razgledavanja same rive, uputili smo se do lokacije sa naslovne fotografije, ostataka antičke uljare.

Mjesto Ugljan sastoji se od devet zaseoka, a tema glavnog dijela ovog posta je jedan od tih zaseoka; zaseok Muline koji je, bez pretjerivanja, komadić raja na zemlji. Muline imaju luku i privezište, a nautičari su rado viđeni gosti na cijelom otoku koji obiluje zaklonjenim uvalama pogodnim za sigurno sidrenje te raznim manjim ili većim privezištima. Ugljan nazivaju i otokom maslina zbog izuzetno velikog broja stabala maslina. Naime, u Mulinama se nalazi najznačajniji arheološki lokalitet na otoku Ugljanu iz 1. stoljeća s ostacima velike antičke uljare u kojoj se proizvodilo čuveno Liburnsko ulje. Područje jadranske obale se tada nazivalo Liburnija, a stanovnici Liburni pa otuda i naziv Liburnsko ulje koje je bilo toliko čuveno da se čak u knjizi „O kuhanju“ rimskog pisca Apicija nalazi recept kako dobiti taj okus iz običnog španjolskog ulja dodavajući zob, oman, lovor i sol. Na tom se lokalitetu nalazi gospodarski kompleks koji se sastoji još od mauzoleja, memorijalne crkvice i starokršćanske bazilike posvećene Svetom Ivanu. Inače, ta je uljara bila jedna od najjačih na Mediteranu, a imala je čak 5 tijeskova i to je dosad najveća istražena uljara na Jadranu. Zanimljivo je da je očuvana do te razine da bi se čak i danas , uz određeno ulaganje mogla staviti u pogon i proizvoditi originalno liburnsko ulje. Neposredno pored uljare i poljoprivrednog gospodarstva, čijim dijelom je uljara bila, nalazila se velika luka iz koje se maslinovo ulje proizvedeno u Mulinama prevozilo u sve dijelove Rimskog carstva.

Nakon prolaska pored ovog iznimnog lokaliteta, ušli smo među…pogađate, uske kale, sa stablima maslina i smokava sa obje strane. Slijedio je lagani uspon prema maloj crvici Svih svetih, ispred koje se morate pomoliti kada ugledate makadam koji tu počinje i vodi uzbrdo do vidikovca Stražica, do kojeg smo se naravno popeli.

Nakon uživanja u pogledu, slijedio je tehnički zahtjevniji spust istim makadamom sa krupnim i nefiksiranim kamenjem, srećom svega nekih 400 metara, skroz do crkvice. Tu ruta vodi sljedećim makadamom još nekoliko stotina metara pored plaže Batalaže, od kuda smo uskim cesticama stigli do centra mjesta Ugljan.

Otok ima sedam naselja od kojih je mjesto Ugljan prostorno najveće i nalazi se na njegovom sjeverozapadnom dijelu, koje zbog svojih reljefnih karakteristika ima najviše sunčanih sati na cijelom zadarskom akvatoriju.

U različitim kutcima i mnogobrojnim uvalama smjestilo se devet (Čeprljanda, Lučino Selo, Batalaža, Sušica, Gornje Selo, Muline, Guduće, Fortoština, Varoš ) idiličnih malih dijelova koji zajedno tvore cjelinu mjesta Ugljana. Tu obitava oko 1000 stanovnika koji uglavnom žive od poljoprivrede, ribarstva i turizma.

Napravili smo kratku pauzu na plaži, kojom dominira lijepi beach bar sa zanimljivim principom korištenja velikih slamnatih tendi sa ležaljkama i stolovima, naime, najam se ne plaća, no svakih sat vremena morate napraviti narudžbu pića u protuvrijednosti od pedesetak kuna. Dosjetljivo! Nakon pauze na 15., 16. kilometru, nastavili smo do izlaza iz mjesta Ugljan, priključivši se jedinoj D110. Istom smo se uspinjali dužom uzbrdicom i taman kada je krenuo spust, plan je vodio ulijevo, u uske betonirane i suhozidima omeđene uličice, kako bismo posjetili sljedeće od sedam većih naselja otoka maslina, mjesto Lukoran. Veli Lukoran je mjesto prepuno skrovitih uvala i plaža u kojima borovi dodiruju more. U njemu se nalazi više ladanjskih kuća zadarskih plemićkih obitelji od kojih je najpoznatiji ljetnjikovac obitelji de Ponte iz 17. st. U Malom Lukoranu govore o tome kako je ovaj kraj od davnine bio mjesto za odmor. Prema predaji je tu pjesnik Petar Preradović, očaran izlaskom sunca na otoku ispjevao poznatu Hrvatsku budnicu “Zora puca”.

Prolaskom uskim uličicama, negdje na razini “trećeg reda od mora”, ponovno sa izazovnim smokvama sa obje strane, djelomično i makadamom, koji ne predstavlja problem za naše touring bicikle, koji nam stvarno upotpunjuju ovaj odmor, stigli smo uskom, u osnovi pješačkom, šljunčanom stazom, do cestovnog ulaza u novu, izgledom vrlo ekskluzivnu i bogato opremljenu Olive Island Marinu u Sutomišćici. No, to nije naš sport… Pored još nezavršenog šetališta, uputili smo se već uhodanim uličicama pored groblja i Crkve Sv. Eufemije i stigli u našu bazu.

Pauza je trajala taman toliko da se presvučemo, istuširamo i već smo krenuli na drugu današnju “rutu”, koja možda to i nije, no ozbiljno shvaćamo odlazak na ručak u Kali, u omiljeni Srdela Snack. Išli smo glavnom cestom djelomično, do skretanja za trajektno pristanište Preko, a onda uz plažu, obalnom cestom sve do restorana, gdje nas već znaju, a i mi njih, no nismo jedini, i danas je bila baš velika gužva. To ne čudi s obzirom na odlične cijene i svježe i ukusno spremljene jednostavne zalogaje. Nakon obroka, samo nekoliko stotina metara dalje smo zalegli na gradskoj plaži uz Beach Bar Mavra. Uslijedio je povratak uz obalu i još jedna kavica i kupanje uz naš lokalni bar na plaži u SutomišćiciPrva ruta danas 24,4 km sa 260 visinske, druga 13 km sa 76 m visinske. Od ponedjeljka, dakle za 5 dana, 204 kilometra sa 2035 metara uspona. Ponosan!