Part 2: Čarobnim arhipelagom oko Limskog kanala i kroz vinograde nazad do Vrsara

Istra, dan 3, vožnje dan 2.

Ruta 1:
Modificirao sam rutu sa odličnog web site-a istria-bike.com br. 171. Iako izrazito kratka, u našoj verziji dužine 24,57 kilometara, staza Čarobni arhipelag posebno je zanimljiva. Dionica koja počinje i završava kod kampa Koversada u Vrsaru, prolazi Kapetanovom stancijom, Finidom i Funtanama i nudi pregršt lokaliteta koje svakako preporučujemo pogledati. Nekih 300 m uspona.


U prvom dijelu staze nalazi se i Stari kaštel, a zatim dolazimo do vrsarskog sportskog aerodroma. Nastavljamo dalje vožnju do šume Kontija. Staza nas nakon toga vodi do Gusarske pećine, a odmoriti se možemo kod samostana svetog Mihovila smještenog na rubu šume Kontija.


U blizini staze Čarobni arhipelag vrijedi zastati kod rezervata šumske vegetacije Kontija i vidikovca Mukaba s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Limski zaljev.

Vraćali smo se kroz nepregledne vinograde i Funtanu, te na povratku na 21. km stali u neopisivo dojmljiv Park skulptura Dušana Džamonje (mora se pogledati, ako ste u Vrsaru). Posjet ovom jedinstvenom parku, u kojem se čuva dio Džamonjina umjetničkog opusa, poseban je doživljaj koji će cijeniti poznavatelji suvremene umjetnosti, ali i oni koji žele slobodno vrijeme iskoristiti za kratak odmak od svakodnevice da bi uživali u oblicima moderne skulpture te opuštajućoj tišini i zelenilu parka.


To je bilo za prijepodne…