Vrh tjedna: Zečak – 795 m/nm

I tak…danas smo imali i veće društvo, sa nama su bili dragi susjedi Matea Vuga i Erwin Katarincic, osim standardne postave Tatjana Oreski i Erica Oreski (čiji profil ne radi i ne postoji).

Plan je bio doći autom negdje oko Dragonoša pa skrenuti prema Japetiću, do spajanja sa stazom preko livada od Šojke, no stali smo malo prije…uglavnom ruta koja nas je prvo vodila do piramide na vrhu Japetića.


Japetić je najviši vrh Samoborskoga gorja. 879 m/nm. To je šumovita glavica koja se uzdiže malo iznad livada na vršnoj visoravni. Šuma na vršnom dijelu Japetića ima status posebnog rezervata šumske vegetacije (površina 29 ha). Vršni dio Japetića završava livadom žitnicom koja se strmo ruši prema Jastrebarskom. Na vrhu livade žitnice stoji vrlo popularan planinarski dom Žitnica o kojem brine HPD »Jastrebarsko«.

Pored Planinarskog doma Žitnica prošli (bez zaustavljanja), na spust preko Grabarka, do Drage.

Naselje Grabarak, smješteno je podno Japetića, a oko 40 godina nije imalo stalnog stanovništva. Naime, 1857. godine, Grabarak je brojao čak 56 žitelja, a danas broji samo dvoje, Ivana i Ljubicu Bubanović, koji su se prošle godine, u zlatnim godinama odlučili vratiti u rodno mjesto i tako postati ’’čuvari’’ Grabarka. No, iako tu ne žive, i drugi nasljednici svojih predaka iz preostalih 6 kućnih brojeva također vode brigu o uređenosti mjesta i rodnih kuća svojih predaka, naročito vikendima kad ovo prekrasno mjesto diše ’’punim plućima’’.

Slijedio je uspon do Zečaka (795 m/nm). Zečak je osamljen travnat vrh u istočnom dijelu žumberka i ujedno jedan od najljepših žumberačkih vidikovaca. Vrh je prostrana zaravan s koje se pružaju vidici na sve strane.

Hrbat Zečaka, koji se nastavlja na jug prema Slavetiću, predstavlja razvodnicu između Save i Kupe.

Mjesto za predivan ručak našli smo nekoliko stotina metara dalje u selu Pavkovići. Nakon toga spust pa uspon do Dragonoša. Na popisu stanovništva 1991. godine, naseljeno mjesto Dragonoš je imalo 48 stanovnika.

Slijedio je put natrag do auta ostavljenih na pola puta do pl. doma Žitnica. Na kraju smo se nagradili gledanjem paraglajdera uz odlične štrudle i pivo u Planinarskom domu Žitnica.

Prekrasan dan! Oko 17 kilometara sa premo 800 metara uspona (i silaska)! Hvala susedi na društvu i odličnom roštilju!