Sv. Gera osvojena!

Današnja ruta:
Sošice, pl. staza prema Sv. Geri sa istočne strane, Sv. Gera, dolje kombinirano cestom do Sekulića, a zatim prilično vegetacijom obraslom pl. stazom pored Rajakovića i sa zapada do Sošica. Nešto manje od 20 km sa 750 m uspona/silaska.

Cilj je bila Sveta Gera. Osvojena!

Sveta Gera je najviši vrh Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske. Iako je hrvatsko ime za taj vrh Sveti Ilija, naziv je gotovo zaboravljen te se češće koristi stari slovenski naziv Sveta Gera. Slovenci vrh zovu i Trdinovim vrhom prema svom književniku Janezu Trdini. Crta državne granice sa Slovenijom vodi kolnim putom po samom hrptu. S hrvatske se strane nalazi grkokatolička kapela sv. Ilije u kojoj je uređeno jednostavno planinarsko sklonište, a desetak metara od nje, sa slovenske strane, konzervirani ostaci kapele Sv. Jere. Vrhom dominira 80 m visok telekomunikacijski toranj na slovenskoj strani, a s hrvatske je strane vojarna koja će nakon odlaska vojske biti preuređena u planinarski dom. Najviša točka označena je visokim betonskim geodetskim stupom s kojeg se pruža izvanredan vidik na sve strane (uspon na stup zahtijeva priličnu penjačku vještinu).
Nismo testirali naše vještine.

Čekao nas je spust od 13 kilometara, nakon uspona od 6,5 km. Sigurnim nožicama nas je vodila mala kuja mješanka, koja nas je zahaklala u Sošicama pred Eko centrom! Prozvali smo ju Šerpica, po poznatim vodičima! Edit: saznali smo da je to Luna, psić načelnika Sošica! Zahvaljujemo na odličnom društvu i poznavanju puta.

Pratila nas je cijelim putem i bila poslušnija od mnogih ljubimaca koji imaju vlasnika. Priroda predivna, vrijeme poslužilo, cca 15-18 C, sa nešto vjetra iznad 1000 m/nm kada smo izašli na čistinu izvan šume.

Vrijedi ponoviti u jesen.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.