Oprtalj

I za kraj dana, sa preostalim atomima snage, odvezli smo se u Oprtalj, zloglasni gradić sa opakim usponom sa fantastične i ove godine još neodržane ultratrail utrke 100miljaistre.

Oprtalj je slikoviti gradić u središnjoj Istri, smješten na tristotinjak metara visokom brežuljku, a spominje se još od početka 12. stoljeća kao urbano boravište tadašnjih feudalnih vladara i obrtnika. Naseljen je bio još u pretpovijesno, kao i u rimsko doba, kada se na tom mjestu nalazila vojna stanica, dok je u srednjem vijeku bio posjed njemačkih feudalaca, akvilejskog patrijarha te Mletaka. Nakon njih dolazi pod vlast Francuske, Austrije i Italije, da bi se na kraju vratio u matičnu državu – Hrvatsku.

Venecija je ujedno ostavila i najveći trag u gradskoj arhitekturi, što se može vidjeti čim se uđe u Oprtalj. Naime, pred ulazom u stari dio grada nalazi se lođa s lapidarijem koju iznutra krasi mletački lav, a pokraj nje, na izbočenim bedemima, smješten je plato s kojeg se odlično vidi cijeli okolni kraj. Unutar mjesta je župna crkva sv. Jurja s početka 16. stoljeća, a izdvojeni zvonik, u obliku kule, dovršen je dva stoljeća kasnije.

Na izlasku iz Oprtlja nalazi se malena crkva sv. Marije, poznata po predivnim istarskim freskama, koje često krase slične crkve, poput onih u Humu ili Beramu. Ispred nje se nalazi drvored čempresa, a nakon njih ‘puca’ izvrstan pogled na cijelo mjesto, od kuda imate izvrsnu poziciju za fotografiranje cijele gradske panorame.

Preuzeto s: https://www.putovnica.net/odredista/hrvatska/oprtalj

Jedan komentar Dodaj vlastite

  1. samo lucija kaže:

    ja sam istrianka iz buzeta zivim u svedskoj –

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.