Javorek – Travni vrh – Beder – Grdanjci – up Javorek

I tak…s obzirom na vremena u kojima živimo, jedan od načina održavanja mentalne higijene je i redovita fizička aktivnost. Ako to još možete obaviti u prirodi, učinak je bolji. Mi nastojimo održati tempo od barem dvije duže aktivnosti tjedno, koliko nam radne obveze i vremenske prilike dopuste. Prva ovotjedna aktivnost je planirana, naravno u nepresušnom izvoru inspiracije, Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, danas sa žumberačke strane, ako je točna okvirna podjela da Žumberak počinje od Grdanjaca prema zapadu. Dakle našim antikoronskim cross highlanderom smo se dovezli do početne točke naše današnje rute, u selo Javorek, sa sjeverne strane, od mjesta Grdanjci. Javorek je naselje koje se nalazi u sastavu Grada Samobora, Zagrebačka županija. Površina naselja iznosi 2,16 km2. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, naselje je imalo 73 stanovnika te 33 obiteljska kućanstava prema popisu iz 2001. Sada djeluje prilično napušteno.

Krenuli smo uzbrdo, cestom koja vodi do sela Beder, koje je planirano iza polovine naše rute u povratku. Nekoliko stotina metara prije ulaska u Beder, skrenuli smo oštro desno u livade, koje su sa svježe napadanim snijegom bile odlična podloga za nove La Sportiva zimske hodalice. Ubrzo smo stigli do raskrižja prema vrhu Vučica, Travnom vrhu, te nešto udaljenijim Kostanjevcu i Stojdragi. Travni vrh je visok 566 m/nm i predstavlja ga metalni stup. Nakon oštrog lijevog zaokreta, uz obilje neobranih kupina i šipaka, naišli smo na visoki grm trnine, pun plodova, koji skupljaju usta kada ih zagrizete, osvježavajuće svakako, uz rakijicu na nekih 0 stupnjeva celzijevaca. Trnina (crni trn, trnula, lat. Prunus spinosa) ponekad nazivana i trnjina, trnula, trnavka, trn, crni trn, divlja šljiva mačja šljiva) je vrsta roda Prunus (Maloideae, Rosaceae). Raste uglavno po pašnjacima ili rubovma šuma ili ponekad kao gusto razgranat grm s trnovitim ograncima. Raste u gotovo cijeloj Europi i dijelovima sjeverne Afrike. Stablo ima vijek do oko 40 godina. Visine je izmedu jednog do pet metara, a u rijetkim slučajevima, i do 6 m visine. Plodovi trnine počinju dozrijevati u kolovozu i tada postaju plavkasto crno okrugla koštunica promjera izmedu 1 do 1,5 centimetara. Divlje šljive su vrlo kisele i gorke – sve dok ih ne “opari” prvi mraz. Nakon mraza postaju ukusnije. U prosincu su najukusnije. Trn se smatra pretkom šljiva. Pripisuju joj se brojna ljekovita svojstva.

Nakon okrjepe, divljom svježom i prerađenom tekućom šljivom, krenuli smo poljima, do ulaska u šumu i uspon oko 610 metara visokog Huma, gdje smo nakon kilometra po ledenom i smrznutom makadamu zakrenuli natrag prema selu Beder i Grdanjcima, kroz predivnu, netaknutu, snijegom prekrivenu stazu, uglavnom nizbrdo. Nakon nešto manje od 30 minuta od velike zalihe narezane grabovine za trening šampiona, stigli smo do sela Beder, sa jugozapadne strane. Beder je naselje koje se nalazi u sastavu Grada Samobora, Zagrebačka županija. Površina naselja iznosi 4,02 km2. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, naselje je imalo 83 stanovnika, te 38 obiteljskih kućanstava (prema popisu iz 2001). Dakle, nešto je veće od susjednog Javoreka, s kojim je povezan jedinom cestom. Nakon prolaska sela, iza zadnje kuće, skrenuli smo niz blatnu cestu, prekrivenu snijegom, prema 50 minuta udaljenim Grdanjcima. Prekrasne vizure kroz šumu i snijeg koji se lagano topio na sada već 2 stupnja C. U Grdanjce smo ušli sa južne strane.

Grdanjci je naselje koje se nalazi u sastavu Grada Samobora, Zagrebačka županija. Površina naselja iznosi 4,26 km2. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, naselje je imalo 307 stanovnika te 104 obiteljska kućanstva prema popisu iz 2001. Jedno je od najvećih sela na glavnoj cesti od Bregane, preko Budinjaka prema Krašiću. Odmah iza područne osnovne škole do 4. razreda, koja se nalazi na brežuljku sa lijeve strane ceste, skrenuli smo na uspon od nekih 200 metara, na sporednu cestu prema selima Javorek i Beder, koja nas dovodi do našeg prijevoza nakon nekih 2 kilometra. Sveukupno danas, slično kao i u nedjelju, 12 kilometara, sa nešto manje uspona danas, nešto manje od 400 metara. Svakako 3 i pol sata predivne aktivnosti na svježem, suncem okupanom snijegu i zraku.Vidjet ćemo što nam donosi subota, još nisam isplanirao, no svakako van mondenih šetališta na Oštrc i Japetić, jer mi se nimalo nije svidjela gužva na stazama u nedjelju…Žumberak rulez!

#samoborskogorje#lasportiva#salomonhiking#parkprirodezumberaksamoborskogorje#toyotachrhybrid#zumberak#javorek#beder

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.