SAUCONY XODUS ISO – LAND CRUISER MEĐU TENISICAMA_part 2

Danas mi je Smoker poslao drugi dio svoje recenzije o Saucony Xodus ISO, i rekao da stavim kada budem imao neku rupu u objavama, no pomogao mi je, jer ja nemam rupu u svojem prenatrpanom rasporedu, jer se događanja redaju kao na traci: Noćna utrka grada Samobora, pa pripreme za rušenje PRRC-a na 10k u Karlovcu u poznatom projektu Breaking50KA10, pa u subotu Samobor Trail kao početak nove trail lige centralne Hrvatske – EGS KontinenTrail Lige, pa osvrt na to ide u nedjelju, a sutra mali esej o organizaciji utrka i organizatorima u regiji, i o tome ako se ikada u takvo što trebate upustiti…a onda sljedeći tjedan ide part 3 ove recenzije, jer Smoker trči Samobor Trail – dugu stazu. Bravooo! I onda od utorka staze i rute po Barceloni, moj specijal, standardno tri rute, cca 5, 10 i 15km…a do tada, Smokerov drugi dio o trail tenisici nad trail tenisicama!!!

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE I OPIS

U drugom dijelu recenzije pozabavit ću se tehničkim specifikacijama tenisice i opisom općenito,  čekajući 10.06. i 1. kolo EGS KontinenTrail Lige – Samobor Trail. Nakon ove utrke na 30 km po Samoborskom Gorju, s 1800 m altitude gaina, s još toliko downhilla, moći ću reći nešto više o njima iz osobnog iskustva.

SPECIFIKACIJE

Kategorija tenisice: neutralna (za sve vrsta stopala; osim onih koji moraju nositi „stability“ tenisice zbog ravnih stopala, pretjerane pronacije, supinacije i slično)

Pronacija: neutralna

Namjena: trail

Svod stopala: visoki, srednje visoki

Vodonepropusnost: NE

Offset: 4 mm

Visina pete: 24 mm

Visina prednjeg dijela: 20 mm

Težina: 10.3 oz / 292 g

 

OPIS TENISICE

Saucony Xodus ISO je nasljednik uspješnog modela Xodus 6.0, i predstavlja 7. generaciju ove tenisice. Kod novog modela značajno je smanjena težina tenisice na samo 292 g (10.3 oz), što je za trail tenisicu prilično mala težina. Ovom težinom mogu se pohvaliti bolje cestovne tenisice, dok konkurentske trail tenisice najčešće teže oko 350 g (12 oz). Saucony je također unaprijedio komfor tenisice ugradnjom svoje nove EVERUN dinamičke pjene, po uzoru na cestovne modele iz 2016. godine. Nakon pretrčanih cca. 200 km u njima, mogu reći da nisu štedjeli na EVERUN pjeni (kao Adidas Boost), amortizacija na peti ili ispod prednjeg dijela stopala je zbilja fenomenalna. Pri trčanju nizbrdo po kamenju i makadamu, nema bolnih udaraca vrhom stopala u kamenje. Veliki natpis EVERUN ističe o kojoj vrsti amortizacije se radi.

File_000

Iznad potplata tenisice, oko pete i na bočnim stranama tenisice, ugrađen je plastični „support frame“ (oklop) koji brine o stabilnosti pete i stopala.

File_001

Na slici ispod lijepo se vide dva bočna pojačanja (sa svake strane, ukupno u 4 točke) iznad potplata tenisice u sklopu „support frame“, čija je uloga osigurati stabilnost stopala na neravnim terenima, i vraćanje stopala u neutralni položaj prilikom nepravilnih doskoka i slično. Na bočnoj strani potplata tenisice ističe se natpis „RUN ANY WHERE“.

Offset tenisice (razlika visine peta-prsti) iznosi 4 mm. Manji offset od 4mm, za razliku od standardnog 8-10 mm, omogućava stopalu prirodniji položaj prilikom dodira s tlom, i naznačuje orijentaciju tenisice prema bržim performansama.

File_002

U prednji  dio tenisice ugrađeno je zaštitno kućište za prste, tzv. TOE SHELL. Kućište ili školjka poboljšava trajnost tenisice i pruža zaštitu prstima prilikom udaraca u kamen, osobito na planinskim utrkama, kamenjaru, makadamu i sl.

File_003

Vanjski dio donjeg dijela tenisice (outsole, djon) izrađen je od super-ljepljive PWRTRAC gume koja pruža 3x bolju trakciju i upravljanje od obične gume. Lamele su postavljene tako da osiguravaju odlično držanje podloge na usponu po blatnjavim i skliskim terenima, i dovoljno su udaljene jedna od druge, kako bi blato otpadalo s njih. Ovaj problem sam dobro upoznao na „Zimskoj Šojci“, kad je tenisica toliko blatna, da više ne drži ni malo. Na svakoj nizbrdici završavate klizanjem ili na leđima.

File_004

Gornji dio tenisice (gornjaka/upper) sastoji se od posebno izrađenog sistema koji Saucony naziva ISOFIT (skraćenica ISO u imenu tenisice). ISOFIT osigurava dinamičko pritezanje tenisice koje se prilagođava obliku i pokretu trkačevog stopala. U praksi, imate osjećaj da vam je stopalo u čarapi, koja savršeno priteže vaše stopalo sa svih strana, i omogućava mu dobro disanje. Tenisica nije vodonepropusna ili vodootporna, što je po meni dobro, obzirom da kad trčite kroz potok, voda svakako od gore uđe u tenisicu, a vodonepropusna membrana onemogućava brzo sušenje stopala, i imate osjećaj saune i „saftanja“ zagrijanog stopala. Prozračan i rastezljiv materijal gornjake omogućava dobro disanje stopala, brzu drenažu vode i sušenje stopala već u narednih nekoliko km trčanja. ISOFIT sistem Saucony ugrađuje na sve svoje nove modele.

File_005

Jedan detalj mi se posebno sviđa – jezik tenisice spojen je u jednu cjelinu s gornjim dijelom tenisice, tako da nećete imati problema s iritantnim bočnim klizanjem jezika. Tenisica se lijepo nosi i kad nije zavezana.

Kao zaključak, navest ću da je Saucony Xodus ISO nagrađena s „Runner´s World Editor´s Choice – October 2016“, spada u premium klasu trail tenisica, što se može zaključiti i po cijenovnom rangu. Namijenjena je onima koji traže ekstra udobnost i komfor na dugim i zahtjevnim ultra-trail utrkama.

Do viđenja 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.