Ceneri…provjera performansi prije maratona

I tak….pred kraj sam priprema za drugi maraton, i logično mi je povući neke paralele kroz posljednjih godinu dana, ili bolje posljednjih 10 mjeseci, od početka prosinca kada sam počeo pripreme za svoj prvi maraton. Prije nego izbacim brojke vezane za ove pripreme i o njihovoj različitosti, malo ću proći kroz neke referentne utrke stanja moje spremnosti, a za mene je to uvijek utrka na 10 kilometara – popularni cener. U sljedećim rečenicama ću prikazati kratko nekoliko njih u periodu od 11. mjeseca 2016. dakle prije početka priprema za maraton u Rijeci, te period nakon istog, jer u pripremama za prvi maraton nisam uopće trčao utrke (krivo!!), te tri utrke na 10 k u posljednjih 4 mjeseca.

Zagrebački noćni cener, studeni 2016.

Kroz svaku kratku analizu referentnih cenera ću proći kroz prikaz elemenata vidljivih u Endomondo aplikaciji jer ona zgodno pokazuje vremena po kilometrima, ali ono što je još zanimljivije, prikazuje best distances iz čega se lako vidi kako ste trčali kroz utrku, u smislu ekonomije trčanja, trošenja energije i same izvedbe, mogućeg idealnog negative splita i sl.

noćni10noćni10_lapsnoćni10_best

Po gore vidljivim brojkama, ovu utrku, u, po mojem skromnom mišljenju, lošim vremenskim uvjetima, netom poslije jakog pljuska, i nisam toliko loše otrčao, po najboljim udaljenostima je vidljivo da sam išao dobro u drugom dijelu utrke i drugih pet kilometara dobro stisnuo i samo vrijeme je bilo odlično, no nažalost, utrka je bila evidentno duža od 10 k, tako da nije bila službeno relevantna za neki PB, koji sam u tom trenutko skinuo zasigurno, ali ga nisam tako tretirao. Nakon ove utrke sam krenuo sa pripremama za moj prvi maraton, unutar kojih nisam trčao niti jednu utrku.

Karlovački cener, lipanj 2017.

Karlovac mi je uvijek bio neka referenca gdje sam u sezoni. Takva namjera mi je bila i ove godine, dovoljno nakon maratona, koji sam završio 23.4.2017. Htio sam pokušati po prvi puta ispod te magične, barem meni, granice od 50:00 minuta. no nešto toplije vrijeme, ali naročito veća gužva na startu i nova staza sa dosta okreta pod 90 stupnjeva kroz grad u tri kruga, doprinjeli su da u tome ipak nisam uspio.

KA10KA10_lapsKA10_best

I ono što je vidljivo ako se analizira na isti način kako sam trčao, je da sam previše povukao u prva tri kilometra po toj vrućini, tako da sam se malo potrošio i nije ostalo svježine za kraj gdje sam naročito podbacio u 8. kilometru, tako da nije niti bilo moguće postići neki  bolji rezultat.

Brežički tek, srpanj 2017.

Nakon što sam već službeno započeo sa pripremama za svoj drugi maraton, koji ću trčati 8. listopada u Zagrebu, odlučio sam otići na jednu manju, po broju sudionika, utrku u susjednu Sloveniju, u Brežice, gdje su uvjeti i staza garantirali mogućnost dosta brze utrke. Tako sam stao gotovo u prvi red i startao dosta brzo, iako sam bio malo umoran od noćne smjene noć prije toga.

Brežice 10 kBrežice 10 k_lapsBrežice 10 k_best

Staza je imala jedan specifičan okret na 3. 6. i 9. kilometru, gdje smo iza nizbrdice, okretali za 180 stupnjeva i onda imali uzbrdicu od nekih 200 metara do samog centra Brežica, no bez obzira, sam u prvom djelu staze, koju sam lošije taktički istrčao, sa svim boljim parametrima u prvih 5 kilometara, uspio postići željeni cilj i istrčao prvi puta ispod 50:00 minuta na 10 kilometara. Bio sam jako ponosan i zadovoljan, no odmah sam shvatio da to zadaje nove ciljeve i obveze za ubuduće, i još jači rad.

Utrka Mlječna staza, rujan 2017.

Posljednji u nizu cenera u posljednja četiri mjeseca je bio prošle nedjelje, po gradskim ulicama Zagreba, što mi je bilo naročito zanimljivo, s obzirom da ću po tim, ok, ne baš istim, ulicama trčati za nešto više od tri tjedna i nastojati znatno popraviti svoje vrijeme maratona, koje je službeno preko 4:33… Na utrku sam uskočio umjesto prijatelja Stjepana KIšića koji je bio spriječen. I nisam požalio. Taktički savršeno, osjećaj moći kada ste za nešto spremni i povrh svega sam utrku istrčao samo dan nakon dugog treninga na Jarunu, u sklopu priprema za maraton u Zagrebu!!

 

mlječna staza 10kmlječna staza 10k_lapsmlječna staza 10k_best

Od početka kontrolirani tempo, odstupanja minimalna od zadanog tempa na oko 5:00, sa ciljanim ubrzanjem posljednja dva kilometra. U utrci na 10 kilometara srušio sam i osobni rekord na 5 kilometara, i to u drugom dijelu staze, što je školski negative split i upravo onako kako bi ekonomično trebalo trčati svaku utrku. Nastojat ću to ponoviti na maratonu, mislim na tako ekonomično i pametno trčanje hladne glave, bez gledanja drugih. Pratiti samo svoj tempo i biti u svojem filmu.

Inače, vrlo motiwirano i drugačije prolazim svoje pripreme, koje sam počeo 19.6.2017. nakon povratka sa službenog puta u Barceloni i odlučio sam ih odraditi drugačije, sa dosta alternativnih treninga biciklom, a manje samog trčanja i manje kilometara nego za prvi maraton, kada sam možda malo i pretjerao, no uspio sam. Bitan element u ovoj priči je i kretanje tjelesne težine. Naime, od početka priprema za prvi maraton sam izgubio do danas točno deset kilograma, i to osjećam na svakom treningu i u svakoj utrci, sa lakoćom koju sada osjećam.

Ukratko, u nepunih tri mjeseca priprema za ovaj maraton, pretrčao sam 400 kilometara u 40 treninga i prevezao 929 kilometara biciklom u isto toliko treninga, te ću do kraja priprema imati zasigurno preko 500 pretrčanih i preko 1000 odvoženih kilometara u nekih 90 treninga, što smatram dovoljnim, postignuti rezultati govore za sebe, a motiwacija je na najvišoj razini ikada.

#nemalabavo #samojako #ZG422

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.