I tak…ZG maraton je pred nogama…

Što reći? Svakako mogu reći da sam spremniji nego za prvi maraton, zreliji, hladnokrvniji, mršaviji, iskusniji i bez straha, nervoze ili nepoznanica koju su sve ostale iza mene negdje na Kantridi ili na beskonačnom, stokilometarskom molu, ili negdje na Korzu. Dosta toga je drugačije u odnosu na prvi maraton, a i motiwacija je ogromna, ciljevi su sasvim drugačiji, ne pitam se ako mogu, nego koliko mogu? Ipak, ponovit ću što sam komentirao jučer ujutro, nakon posljednjeg u nizu trkačkih treninga, da su svi maratonci koji završe isti, pobjednici, čast najbržima, ali svi mi koji ga završimo napravili smo ogroman korak samom prijavom i usudom da se pripremimo strpljivo za isti, svatko na sebi svojstven način.

Što reći o mojim pripremama? Što slučajno, što namjerno, odlučio sam se na nešto drugačije pripreme ovoga puta. Dakle, počeo sam u 16 tjedana od 19. lipnja, sa namjerom da odradim oko 50 kilometara tjedno u nekih 4 treninga tjedno. Međutim, prvo sam 3. srpnja imao neku čudnu upalu koljena o kojoj sam pisao, a zatim sam tjedan kasnije ozbiljno istegnuo list lijeve noge. Preporuka prijateljice Petre Kulić i našeg šampiona Filipa Turka je bio bicikl! Tako je i bilo i 12.7. sam kupio isti Cube Analog 29″ kakav sam imao četiri godine dok mi nije ukraden prošlog ljeta, samo sam uzeo novi model i druge boje. Tako sam počeo kombiniranim treninzima od 13.7. sa biciklom uz trčanje otprilike 3 puta tjedno prateći ideju vodilju da trčim tempo, intervale i dužinu, a između bicikl gotovo svaki dan sa maksimalno jednim danom odmora u tjednu, s tim da sam u nekim danima radio po dva treninga.

zadnji trening

Dakle, da ne duljim: odradio sam 51 trkački trening od 19.6., sa ukupno 491,46 km ili 9,63 km po treningu svakih 2,2 dana. Generalno sam se jako ubrzao, sve prosjeke sam spustio za nekih 20-30 sekundi, a što je rezultiralo rušenjem rekorda na 1 km, 1 milju, 5 km (nekoliko puta), 10 km (tri puta) i neslužbeno na halfu, koji ću probati oslužbeniti na Stareku ove godine. Mislim da sam trkački odradio dovoljno i osjećam se svježe i nepotrošeno, brzo i lagano, a što ću probati prije svega sebi dokazati u nedjelju. Drugima nemam što dokazivati.

bic zadnji trening

Kao što sam već rekao, bicikl je bio posljedica ozljeda sa početka srpnja, gdje sam pratično propustio dva tjedna treninga od 4. do 16.7. no srećom sam poslušao savjete prijatelja i bio u mogućnosti kupiti opet isti bicikl na koji sam bio navikao već više od četiri sezone. U periodu od 13.7. do jučer napravio sam 45 treninga sa ukupno pređenih 1047,11 kilometara, ili 23,27 kilometara po treningu, u prosjeku svakih 1,89 dana, što se “pokvarilo” posljednjih tjedana zbog lošijih vremenskih prilika, inače sam u srpnju i kolovozu vozio svaki dan.

Odradio sam i nekoliko treninga u teretani, u koju sam počeo ići relativno prekasno, kada je počelo lošije vrijeme za vožnju bicikla, ali ću sigurno sa istom nastaviti kada se odmorim nakon maratona, jer želim još dotjerati formu za polumaraton 12.11. Standardno sam radio sljedeće: 

Warm up:
traka za trčanje 10 min na 6:00

3 serije:
Plank 60 sec
15*front lat mašina
15*trbušnjaci full
15*back lat mašina
15*nožna extenzija quadriceps

Stretching

I tak….ukupno sam odradio 99 treninga, 100. će biti sam maraton! Ne kao trening, ići ću ozbiljno, ciljevi postoje, posvećen sam svemu tome, vrlo ozbiljno, extremno motiwirano pa ćemo vidjeti gdje će me to odvesti, neću pretjerivati, ali povući ću ozbiljnim tempom.

I tak…pratite me ulicama grada, krećemo u nedjelju u 10:00, u smjeru istoka, prema Dubravi, pa nazad do Trga, pa Ilicom do Selske i nazad i tako dva kruga, 42.195km! Startni broj 124! Team #nemalabavo: Alen Sambolec, Krešimir Mandić, Deajan Popek i moja malenkost, trčimo za KCIPT Samobor, s obzirom da se radi o ekipnom prvenstvu RH u maratonu… 

#samojako

#nemalabavo

#Sauconyfreedomiso

startni broj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.