SAUCONY XODUS ISO – LAND CRUISER MEĐU TENISICAMA_part 1 … i nešto kao vodič o malim specijaliziranim trkačkim dućanima

Lijep dan je danas, nema mnogo ljudi priliku slaviti dva rođendana najbližih osoba u vlastitoj obitelji u istom danu, no moja ljubav Tatjana i moj sin Fedor su rođeni na isti datum, 31.5. I tako smo ustali i svi zajedno se ljubili i grlili, kako divan početak dana, a onda je za vrijeme nešto ranijeg ručka stiglo “iznenađenje”, naručeni buket cvijeća i odlična torta iz lokalne slastičarne.

Kako je dan odmicao i postajalo je toplije, bilo je jasno kako će pakleno biti za vrijeme treninga navečer, kada sam planirao trčati alternativne kilometre, ali onu pravu verziju sa dvije serije po 3 kilometra u tempu halfa, cenera i petaka. Prije toga smo se našli sa Alfom i Omegom nove trail lige kontinentalne Hrvatske – EGS KontineTrail Lige, sa Zvonetom i Ivshom, i prošli kroz neke detalje za naše prvo kolo – Samobor Trail, 10. lipnja.

Trening je bio solidan, i iako se sastojao od ukupno 6 bržih kilometara, za razliku od onog u ponedjeljak, ispao je opet opako brz sa 53:07 na ceneru, što je neko treće najbrže vrijeme cenera što sam ga istrčao u životu, ili tako nekako. Došli su i drugari iz #42.2Zagreb#nemalabavo Team-a, Krešo i Alen i Mirjana i radili svoj trening. Tu smo krenuli u neki razgovor o skorašnjem samoborskom trailu i legendarnoj Samoborskoj planinarskoj obilaznici koju su do sada istrčale 4 dame i 4 mušketira, a mnogi se zanimaju za istu. I onda me Alen podsjetio na činjenicu da je prošao uvodne kilometre sa svojim novim Saucony Xodus ISO sa Everun dinamičkom pjenom.

I kaže meni Alen Sambolec, znan kao Smoker:

“Kao što sam i najavio u recenziji svojih cestovnih Adidas Supernova Glide 8 tenisica, došlo je vrijeme da se kupe i nove trail tenisice. I kupile su se. Mislim, nisu se kupile same, nego sam ih kupio. Za to imam i dobar razlog, jer 10.06. počinje EGS KontiTrail liga, u trajanju od 5. kola, po principu jedno kolo mjesečno. Prvo kolo biti će „Samobor Trail“, naše domaće kolo u organizaciji KCIPT Samobor, na stazi legendarne zimske Šojke. U ligi su dvije discipline, HARD 30 km i SOFT 15km. Obzirom da sam prijavio dužu stazu od 30 km (2 kruga po Samoborskom Gorju), sama ta činjenica diktirala je izbor tenisice. Tenisica treba biti takva da podnosi sve vrste podloga – blato, makadam, asfalt, kamen, na tehnički zahtjevnim stazama, i u kojoj se može provesti i po 3,4 ili 5 sati…ili u budućnosti 10-15 sati…(npr. 69 ili 108 km Istre). I koja dovoljno štiti stopalo od svake podloge, a da opet pruža dovoljno dobar osjećaj i trakciju. Znači, top trail model od nekog proizvođača, klasa maksimalističkih trail tenisica (maximum cushioning). Minimalističke i super-tanke-lagane trail tenisice nisam htio niti gledati, što zbog svojih 88-90 kg, što zbog iskustva koje mi je prijatelj Krešimir Mandić prenio prošavši dvije utrke Trekking lige (Pašman i Pag), gdje je na kamenjaru, sa svojih 95 kg, dobro izudarao prednji dio stopala.

Nešto o specijaliziranim dućanima tenisica…

Kako već neko vrijeme pratim trail tenisice i čitam recenzije po internetu, znao sam da želim HOKA ONE ONE (modeli Mafate ili Challenger ATR2/3), Saucony (Peregrine 8 ili Xodus ISO) ili Brooks Cascadia 11 ili 12. U obzir je dolazilo i nešto drugo, tipa Salomon ili Kalenji Kiprun XT6, ako mi se svidi. Bitan faktor je i TPU/BASF (dinamička) pjena u potplatu tenisice, a to trenutno nude jedino Adidas (BOOST) i Saucony (EVERUN). Obzirom da se ne radi o cestovnoj tenisici, već o trail tenisici s kojom se uglavnom trči po mekanijim podlogama, dinamička pjena nije bila presudni faktor. Odlučio sam obići sva 4 specijalizirana trkačka dućana u Zagrebu, plus neizbježni Decathlon.

Prvo sam htio probati HOKA ONE ONE, obzirom da je ta tenisica već neko vrijeme „moja tiha patnja“, obzirom da ovaj francuski proizvođač ima svjetski rast od 350-400% u zadnje 3 godine, i obzirom da su apsolutni hit u trkačkim trail (i cestovnim) krugovima u svijetu i Hrvatskoj, i da su svojim idejama i maksimalističkim pristupom pokrenuli malu revoluciju u industriji tenisica. Ovlašteni dućan HOKA tenisica je ujedno i glavni sponzor nove EGS KontiTrail lige – „Easy Going Store“ u Arena centru, 1. kat. Svi oni koji će trčati EGS KontiTrail ligu imaju popust 20%, i to je bio jedan od razloga zašto sam prvo išao tamo. Da skratim priču, nisam kupio HOKA tenisice jer su sve bile – rasprodane. Nisam uspio isprobati HOKA Challenger ATR3 jer ga nije bilo opće, a Mafate nije bilo mog broja. Tako da to ostavljam za neka druga vremena. Obzirom da drže i Salomon, probao sam par modela, ali mi u ovom trenutku nisu bile interesantne, ipak imam jedne doma.

EGS

Drugi u nizu novootvorenih, specijaliziranih trkačkih dućana u Zagrebu koji sam posjetio (btw. jako mi je drago da sada postoje takvi dućani) je dućan „42.2 Running Store“ na križanju Frankopanske i Ilice. Oni drže nekoliko svjetskih brandova, između ostalog imaju u ponudi meni zanimljiv model, legendarnu trail tenisicu BROOKS Cascadia 12. Obzirom da su pravi dućan, imaju i sve veličine pa i moju US 12.5/UK 12/EUR 47/30.5 cm. Imaju oni i traku za trčanje, tuš kabine, svlačionicu, scanner stopala itd. Možeš trčati cijelo popodne i na kraju se presvući i otuširati. To je do prije par mjeseci u Hrvatskoj bilo nezamislivo. U ovom dućanu radi moj klupski kolega, iskusni maratonac Davor Čakanić koji to popodne nije bio tamo. Ali su bili Igor i Darko, s kojima sam zajedno trčao Riječki maraton ove godine. Na kraju smo se toliko zapričali o Riječkom maratonu, da sam nakon 1.5 h skroz zaboravio zašto sam došao u trgovinu, a sve to s Brooks Cascadia 12 na nogama. Barem sam ih dobro isprobao. Dobro da u njima nisam otišao kući J . Uglavnom, ova tenisica je state-of-the-art i ušla mi je odmah u najuži izbor za kupovinu. Neki tvrde da su 11 i 12 generacija Cascadie malo uži u odnosu na prethodnike, ali to svatko mora isprobati za sebe.

42.2

Nakon nekoliko dana, odlučio sam posjetiti preostala dva specijalizirana dućana. I kako bih ostao nepristran, fair je da ih spomenem sva 4 u ovoj recenziji. Znači treći dućan koji sam planirao posjetiti, je zapravo prvi i najstariji u Zagrebu, i postoji već 3 godine. Otkad traje i ovaj trkački boom. Dućan „Run&Trek“ u Kaptol centru. Također zastupaju većinu najpoznatijih trkačkih brandova, imaju specijalizirane prodavače koji će vam pomoći savjetom – i gle čuda, imaju potrebne veličine. I ako nemaju, naručit će vam i imat ćete tenisicu kroz nekoliko dana. U ovom dućanu sam do sada bio samo jednom, jer mi Kaptol centar nije baš blizu, niti usput. Uglavnom, izgleda baš onako trkački, nakrcan robom, vertikalno naslagane kutije po podu, sa svim veličinama nekog modela, i na vrhu tenisica, nacrtana atletska traka na podu dućana itd, ekipa trči po dućanu i Kaptol centru i isprobava modele, vjerovatno im je koji brži i pobjegao u novim zoom tenisicama, a ostavio raspadnute Supernova1 iz ´99 u dućanu J . Sve je cool. Nazvao sam ih telefonom jer znam da drže Saucony, no obzirom da nisu trenutno imali ništa od Saucony trail modela (Peregrine 8), a da mi nisu bili usput, nisam ovaj puta išao gore.

runtrektrgovina1

Četvrti dućan koji sam posjetio, ujedno i zadnji meni poznati specijalizirani za trčanje, dućan „Running Gate – powered by Ferivi“, na Kvatriću, Vlaška 129. Praktično je i to što se može parkirati u podzemnoj garaži na Kvatriću, 4 kn/sat. Ovdje sam i kupio svoje Saucony Xodus ISO trail tenisice. U dućanu su me ljubazno dočekali i posluživali poznati trkači Ante Živković i Mandica Grubišić, za koje sam prvom prilikom obećao sam sebi da ću ih pohvaliti – pa ih evo sada pohvaljujem. Bilo mi je potrebno naručiti pola broja veću tenisicu, no big deal. Preksutra mi je stigao SMS – „Gospodine, tenisica koju ste naručili Vam je stigla. Running Gate“. Sitnica, ali vrlo profesionalno i čovjeka veseli. Puno drugačiji pristup od pristupa neljubaznih i nestručnih prodavačica po raznim shopping centrima, koje se čude kad tražiš broj 47 1/3 (jedna mi je u West Gate objašnjavala da je najveći broj 46 2/3, i da ću veći teško ikad igdje pronaći ?!). Bio je ovo tjedan 20% sniženja na sve artikle u Running Gate, što je bio dodatni razlog dolaska u dućan.

running gate

Na kraju, spomenuti ću još i Decathlon s njihovom linijom trail tenisica Kalenji Kiprun XT6. Nevjerovatno koliko dobro ova tenisica izgleda za cijenu 550 kn (u tjednu popusta može se dobiti i za 450 kn). Definitivno vrijedi više od svoje cijene ili barem toliko. Klupski kolega Erwin Katarinčić odradio je s njima cijelu zimsku Šojku, kroz blato snijeg i led, i ne može ih dovoljno nahvaliti. Odlična trakcija, grip i vrlo su mekane, što dobro dođe na nizbrdicama, skokovima i udarcima u kamenje. Na inozemnim forumima ih trkači jako hvale, i definitivno ću ih jednom kupiti, jer su zbilja povoljne. Još jedan razlog njihove kvalitete je taj što je Decathlon francuski proizvođač, i navodno se njihove Kalenji tenisice proizvode u Adidas pogonima (čitaj: Kalendži, btw. pleme najbržih kenijaca iz doline Great Rift Valley).

dechatlon

Iskusni treker, poznati hrvatski slikar i prvi svjetski rekorder/utemeljitelj izazova Samoborske Planinarske Obilaznice_SPO (#Breaking60_SPO project), Milan Komljenović Art, preporuča Nike Air Zoom Wildhorse 3 GTX. On i još jedan iskusni klupski trail trkač navode da su ovo nevjerovatno izdržljive trail tenisice, pa tko traži dobre tenisice, nek si proba svakako i ove.

milan

Drugi klupski kolega Krešimir Mandić, nakon dugotrajnog istraživanja kupio je najnoviju Salomon trail tenisicu – Salomon Sense Pro Max, što je njihov odgovor na Hoka Challenger ATR3, i on je pak oduševljen s ovom trail tenisicom. Lagana, stabilna i udobna. Eto, još jedna tenisica s preporukom.

krešo

Na kraju, pojasnit ću zašto sam napisao sve ovo o malim specijaliziranim trkačkim dućanima. Znam da iskusni trkači znaju sve o kupovini tenisica i koji im model najbolje odgovara. I nemam nikakve osobne koristi od tih dućana, osim kupona 20% nakon utrke. Ili ponekad neki klupski popust. Vlasnici tih dućana nisu pijani milijunaši, već trkači koji skupa s nama trče po tim utrkama, i koji su svoju ljubav pretvorili u posao od kojeg žive. Međutim, ovaj Blog čita i na stotine novih trkača i polaznika raznih škola trčanja, i obzirom da znam da ovaj Blog ima edukativni karakter kao i popularizaciju trčanja, htio sam im pojasniti neke stvari. Na dva najjača američka trkačka portala koja pratim na dnevnoj bazi, Runner´s World i Competitor Running, jednom su napisali … poštujte i podupirite rad malih, lokalnih specijaliziranih trkačkih dućana, oni su puls naše trkačke populacije, oko njih se puno toga vrti. Oni organiziraju utrke, sponzoriraju razne lige, različite trkačke događaje, kojih prije nije bilo. Nastupom na utrci, sponzor trke dati će vam kupon s 20% popusta, i kad onda izračunate cijenu tenisice, vidjeti ćete da u inozemstvu ili preko interneta nećete previše uštedjeti. Uvijek ću radije malom lokalnom dućanu dati 560 kn za Kinvara 7 (stari model na akciji plus popust od utrke 20%), nego iste naručivati preko interneta i platiti ih 510 kn (tenisica košta npr. 100 kn manje, ali plus poštarina 50kn). Bio sam nekoliko puta u USA, obišao njihove outlet sport dućane, bio i diljem EU ili UK, i znam što govorim. S druge strane, u malom specijaliziranom dućanu ćete dobiti stručan savjet, mogućnost da vam besplatno skeniraju stopalo, i da u odabranom modelu trčite po traci i sat vremena ako hoćete. I otuširati se na kraju, negdje J. Negdje će Vam recimo dozvoliti da malo protrčite i izvan dućana, i ako imate polumaraton ispod 01:05:00, ili maraton ispod 02:20:00, možete im čak i pobjeći u novim zoom tenisicama (P.S. ovo je naravno šala). Moći ćete tenisice sutra i zamijeniti za broj manje ili veće, ako ste preko noći spavajući u njima skužili da su vam knap, ili dobiti novce natrag, ako ste tijekom noći skužili da vam se (ipak) ne sviđaju. Ili su cura/dečko rekli da su fakat prešarene, ili u stilu „super su, a jel bilo i muških“. Toga na internetu nema.

Test: SAUCONY XODUS ISO – LAND CRUISER MEĐU TENISICAMA (PART 1)

File_001

UVOD

Dakle, Saucony je top američki proizvođač tenisica za trčanje. Pravilno se izgovara „so-ko-ni“, s naglaskom na prvi slog. Uz Adidas, jedini trenutno u sve svoje modele ugrađuju TPU/BASF pjenu (tzv. dinamička pjena s povratom energije od 75% u svakom koraku). Adidas to naziva BOOST, kod Saucony se to zove EVERUN. Na jednom uglednom stranom portalu, neki dan su napisali: „mislimo da će i ostali proizvođači tenisica uskoro morati na jedan ručak s direktorima njemačkog BASF-a (jedini dobavljač TPU pjene u svijetu).“

Zbog svega ovoga, a inače sam fun Adidasa, već duže vrijeme si želim jedne Saucony tenisice. Što se tiče traila, Saucony u ponudi ima 3 razine tenisica: Caliber TR (najlaganije, tanke, djon za blato, klasična EVA pjena, najpovoljnije, i ima ih Zhare), Peregrin 8 (all round trail tenisica, srednje/duge pruge; EVERUN), i najskuplja Xodus ISO (6-ta generacija ovog modela, long run & ultratrail, kojeg još nazivaju „tenk“). Xodus ISO je maksimalistička tenisica za sve vrste terena, koja vam omogućava trčanje tehnički zahtjevnih i dugih trail utrka ili ultratrailova, gdje ćete provesti i po 15-20 sati u tenisici. Mnoge dobre trail tenisice pokažu svoje nedostatke nakon 20-30 km, a to dobro znaju oni koji trče „ultre“. Ova tenisica mora vam zaštiti stopalo od svake podloge na kojoj trčite, kao npr. zaštita prednjeg dijela stopala pri doskoku na oštar kamen, bočna stabilizacija stopala prilikom nailaska na nevidljivi korijen stabla na šumskoj stazi, ili zaštita prstiju od direktnog udarca u kamen – „toe shell“ (e to se dešava često!).

File_002

U slijedećem tekstu, part 2., pozabavit ću se tehničkim detaljima i specifikacijom ovih tenisica. Njihov prvi pravi test trebao bi biti „Samobor Trail“ i 1. kolo EGS KontiTrail Lige, utrka na 30 km (part 3). Obzirom da se radi o top trail tenisici, koja se nalazi na samom vrhu cijenovnog razreda, očekivanja nisu mala.

File_003

Iako sam u njima do sada već pretrčao dobrih 100 km, po makadamu, asfaltu i brdu, i već dva puta bio na Oštrcu (vrh Samoborskog Gorja, 752 mnm), i iako sam s njima trenutno oduševljen, neću se upuštati u donošenje nekih ocjena i zaključaka, dok u njima ne odradim ono za što su namijenjene – prvu trail utrku. I naravno, dalje ih nastavljam pratiti kroz utrke EGS KontiTrail Lige, na različitim vrstama podloge – šumske staze, makadam, kamenjar, blato…), a i kroz pripreme za Zagrebački maraton 08.10.2017. (projekt ZG42.2#nemalabavo).

File_004

U međuvremenu, uživajte u Zharetovim dnevnim trkačkim dogodovštinama, vidim ose.

smokerandchopper.wordpress.com

trojka

Smoker u sredini sa Krešom (lijevo) i Hrvojem (desno)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.