Lubenice

Nakon sto sam danas zavrsio jutarnji trening, pokušavši barem malo poboljšati svoje brdske mogućnosti i izboriti plasman među prvih 100 na prvom kolu Humanitarne Gović lige koja počinje sutra u 17:00 sati, naišao sam na svoju zahtjevnu partnericu Tatjana Oreski, inače viceprvakinju prošlog izdanja iste, među njeznijim spolom, i rekla je da takvi neozbiljni treninzi ne dolaze u obzir?!

Kaže ona, ima tu nedaleko naše lokacije, nekih sat voznje, 60 km od Velog Lošinja, jedno malo mjesto na litici iznad mora, još iz srednjeg vijeka, a ime mu je Lubenice, jer talijani nisu mogli izgovoriti Ljubenice, po odbjegloj kraljevni iz Osora. 

I ništa, sjedosmo u auto i odosmo do litice sa koje se pruzao divan pogled na prekrasnu sljuncanu plazu Sv. Ivan, nekih 400 metara nize?!

Kaze viceprvakinja, idi fino ti dolje, pa se vrati, dajem ti sat i po fore za to!

I nista, 4 kilometra sa 366 metara spusta/uspona odradih za 1:29:52…i kaze ona, eto, sada mozda uđes i među prvih 50 sutra na Govicu…

Ajde, iako, ja cu imati sutra samo jednog protivnika, koji je u 8/2015 isao 49:01! Njega moram razvaliti nakon ovakvih priprema i to je to!!

Sretni bili i vidim ose!

A inace:

Lubenice su malo mjesto na otoku Cresu, smještene na vrhu litice 378 metara nad morem. U srednjem vijeku mjesto je bilo jedno od središta arhipelaga koje je imalo geostrateški značaj.

U mjestu se nalazi srednjovjekovna utvrda te ostaci srednjovjekovnog gradskog zida i gradska vrata. Uz stari trg, u Lubenicama se nalaze i brojne crkvice: crkvica Sv. Nedjelja, gotička crkvica Sv. Antuna Pustinjaka, župna crkva Blažene Djevice Marije sa zvonikom iz 18 st, crkvica Sv. Jakova.

Mjesto je ovalna oblika, a kroz njega, u smjeru jug-sjever prolaze dvije usporedne krivudave uličice. Ulice i ostali odvojci u Lubenicama nemaju imena, a kuće imaju samo brojeve od jedan do četrdeset i dva. U Lubenicama postoji škola, no kako u mjestu ne živi nitko mlađi od 65 godina, za školom nema potrebe.

Tijekom ljeta Grad Cres već tradicionalno organizira glazbene večeri u Lubenicama koje posjećuje velik broj gostiju. U crkvi Sv. Marije održavaju se koncerti, a na trgu ispred crkve održava se svečano otvorenje i zatvaranje “Lubeničkih večeri” na kojima nastupaju brojni svjetski, ali i hrvatski autori.

Podno Lubenica, nalazi se plaža sv. Ivan koju je njemački časopis Bild svrstao na 15. mjesto u konkurenciji 40 najljepših plaža na svijetu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.